Møde i udvalget d. 6. marts 2017

14.   Genoptaget - Kommuneplan 17 - forslag til retningslinjetemaet NATUR OG LANDSKAB (B)

Sagsnr.: 330-2016-39609               Dok.nr.: 330-2017-44476                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte, om forslag til retningslinjetemaet ”natur og landskab” kan godkendes.
Baggrund
Med planstrategiens endelige vedtagelse den 27. juni 2016 blev det besluttet, at der skal gennemføres en delvis revision af kommuneplanen.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkendte på møde den 8. august 2016 proces og tidsplan for Kommuneplan 2017. Kommuneplan 2017 forventes endelig vedtaget i juni 2017.
Den nye planlov giver nye muligheder i forhold til planlægning i bl.a. landdistrikterne, i kystnærhedszonen, inden for detailhandel og nye udlæg til bolig og erhverv. Loven forventes vedtaget mellem april - juni 2017. Med de ændringer, der foretages i Kommuneplan 2017, kan Kommuneplan 2017 kun vedtages endeligt, når den nye planlov er trådt i kraft.
Under temaet ”natur og landskab” hører retningslinjer for:
- Geologi
- Internationale beskyttelsesområder
- Kystnærhedszone
- Landskab
- Lavbundsarealer
- Naturnetværk og Grønt Danmarkskort
- Skovrejsning
- Større uforstyrrede landskaber
- Naturpark (ny retningslinje)
Den nye planlov giver nye muligheder for planlægning inden for kystnærhedszonen, blandt andet udpegning af nye sommerhusområder og udviklingsområder. I forhold til de statslige udmeldinger skal Slagelse Kommune planlægge for et Grønt Danmarkskort.
Ved gennemgang af ovenstående retningslinjer foreslår Center for Teknik og Miljø følgende ændringer i forhold til Kommuneplan 2013:
Geologi
I forbindelse med Kommuneplan 2013 blev der udpeget otte områder af lokal geologisk værdi. Disse indgår også i Kommuneplan 2017. Indledningen og redegørelse er rettet til.
Internationale beskyttelsesområder
Indledningen er blevet præciseret, og retningslinjerne er blevet omskrevet, tilrettet og enkelte er slettet og erstattet af ny retningslinje vedrørende Natura 2000 beskyttelse.
Kystnærhedszone
Der er tilføjet to retningslinjer, der omhandler de nye muligheder vedrørende udpegning af udviklingsområder i kystnærhedszonen. Dette er også blevet nærmere beskrevet i redegørelsen. Et udviklingsområde er et område, hvor der gives større adgang til at planlægge for byudvikling og give tilladelse til anlæg. Udviklingsområderne må ikke ligge inden for udpegninger i Grønt Danmarkskort. Udviklingsområderne bliver fastlagt gennem et landsplandirektiv på baggrund af en ansøgning fra Slagelse Kommune.
Der er tilføjet en retningslinje, der vedrører mulighed for at planlægge for nye sommerhusområder i kystnærhedszonen. Dette er også beskrevet i redegørelsen. 
Landskab
Landskabsanalysen blev udarbejdet til Kommuneplan 2013 og fastholdes i Kommuneplan 2017. Kortlægningen forholder sig til fem landskabstyper og fastlægger retningslinjer for det åbne land. Mulighederne for benyttelse inden for landskabsudpegningerne er tilføjet indledning og redegørelsen.
Lavbundsarealer
Sproglig tilretning af retningslinjer og redegørelse.
Naturnetværk og Grønt Danmarkskort
Naturnetværket (kerneområder og spredningskorridorer) samt de potentielle kerneområder og de potentielle spredningskorridorer blev udpeget for første gang i Kommuneplan 2013. I tidligere kommuneplaner og regionplaner blev der til sammenligning udpeget beskyttelsesområder, landsskabsområder og jordbrugsområder. I Kommuneplan 2017 er hovedstrukturen af naturnetværket, de potentielle kerneområder og potentielle spredningskorridorer bevaret. Den væsentligste ændring er et forslag til en potentiel spredningskorridor for padder, der kan ses under ”9.6 naturnetværk” i bilag 1. Der er udarbejdet et notat, der forklarer ovenstående forhold nærmere. Notatet er vedhæftet som bilag 2.
Grønt Danmarkskort er en ny udpegning. Udpegningen skal på landsplan understøtte en forstærket indsats for større og bedre sammenhængende naturområder. Grønt Danmarkskort består af naturnetværket plus de potentielle kerneområder og spredningskorridorer.
Skovrejsning
Slagelse Kommune har i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneplan 2013 udpeget negative og positive skovrejsningsområder. Udpegningerne fastholdes i Kommuneplan 2017. Der er ingen ændringer til retningslinjerne. Redegørelsen er blevet opdateret.
Større uforstyrrede landskaber
Ingen ændringer.
Naturpark
Kystområdet fra Bisserup og til Agersø er udpeget med potentiale som regional naturpark. Området indeholder mange biologiske, geologiske, kulturhistoriske og rekreative værdier. Forudsætningerne er til stede for at udvikle en naturpark, der vil kunne opfylde Friluftsrådets mærkningsordning, ”Danske Naturparker”. En naturpark skal opfattes som en ramme, der udfyldes ud fra lokale forslag, ønsker og ideer. Det sker i et tværgående samarbejde mellem frivillige aktører – herunder lokale borgere, myndigheder, private lodsejere, det lokale erhvervsliv og turistsektoren. En regional naturpark bygger således ikke på et færdigt koncept, som presses ned over et område.
De foreslåede rettelser til ovenstående retningslinjer kan ses i bilag 1.
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen 2017.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at godkende forslag til retningslinjetemaet ”natur og landskab”.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at komme med ændringer til forslag til retningslinjetemaet ”natur og landskab”.
Vurdering
Retningslinjerne for geologi, internationale beskyttelsesområder, landskab, lavbundsarealer, skovrejsning og større uforstyrrede landskaber er blevet tilrettet i mindre omfang således, at de er tidssvarende.
Den nye planlov åbner op for nye muligheder i kystnærhedszonen, herunder udlæg af nye sommerhusområder samt udpegning af udviklingsområder inden for kystnærhedszonen. Mulighederne er tilføjet som retningslinjer. I næste planstrategi kan peges på udviklingsområder, der på sigt kan indgå i kommuneplanen.
For at sikre flere og større sammenhængende naturområder i Danmark er der udarbejdet et Grønt Danmarkskort. Grønt Danmarkskort i Slagelse Kommune er identisk med Naturnetværket og de potentielle naturområder. De nye udpegninger af potentielle naturområder indebærer ikke i sig selv, at der stilles nye krav til landbruget om naturbeskyttelse. Inden for de potentielle naturområder skal der dog ske en afvejning af de forskellige interesser, inden der planlægges eller gennemføres projekter. Udpegning af potentielle spredningskorridorer for padder, som er ny i forhold til Kommuneplan 2013, skal ses i forlængelse af det arbejde, der er pågået internt i Slagelse Kommune gennem de seneste år. Udpegningen kan bane vejen for, at der kan arbejdes med støttede projekter i kommende planperiode.  
En naturpark kan på mange måder understøtte kommunens vision om udvikling inden for turisme, oplevelser, erhverv og bosætning. Naturoplevelser vil blive gjort mere tilgængelige og attraktive for både egne borgere og turister. Erhverv omkring service, lokale specialiteter og indkvartering får øget kundegrundlag. Og endelig er adgang til natur en væsentlig bosætningsfaktor. En naturpark vil desuden kunne bidrage til at løfte kommunens iværksatte vækstinitiativ for ”Natur- og Kystturisme”.
Center for Teknik og Miljø har vurderet, at revisionen af retningslinjerne for ”9.6 Naturnetværk og Grønt Danmarkskort” er så stor, at de skal miljøvurderes i forbindelse med miljøvurderingen af Kommuneplan 2017.
På baggrund af ovenstående anbefaler Center for Teknik og Miljø, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender forslag til retningslinjetemaet ”natur og landskab”.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at forslag til retningslinjetemaet ”natur og landskab” godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. november 2016:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Sagen genoptages.
Sagen genoptages
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget fik på mødet den 7. november 2016 præsenteret forslag til retningslinjetemaet ”natur og landskab”, hvor det blev besluttet at udsætte behandling af sagen, da udvalget ønskede at drøfte mulighederne på et temamøde for Kommuneplan 2017.
Der er afholdt temamøder i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget og Byrådet i januar 2017. På temamødet i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget blev forslag til ”natur og landskab” kort præsenteret. Udvalget ønskede, at hele retningslinjetemaet generelt blev gjort kortere og mere forståeligt for ikke fagkyndige.
Med udgangspunkt i udvalgets ønske er retningslinjerne ”geologi”, ”internationale beskyttelsesområder”, ”lavbundsarealer”, ”landskab” og ”naturnetværk og Grønt Danmarkskort” blevet sprogligt revideret i forhold til bilagene præsenteret på udvalgsmødet den 7. november 2016.
Der er ikke foretaget yderligere ændringer til ”kystnærhedszonen”, ”skovrejsning”, ”større uforstyrrede landskaber” samt ”naturpark”.
De foreslåede rettelser til ovenstående retningslinjer kan ses i bilag 1.

Som en del af retningslinjen for kystnærhedszonen er der tilføjet en redegørelse for kystnærhedszonen, som er tilføjet som bilag 2.
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender forslag til retningslinjetemaet ”natur og landskab”.
Kommuneplan 2017 forventes endelig vedtaget i august 2017.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektør indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at forslag til retningslinjetemaet ”natur og landskab” godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. marts 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.